Pár lidí kvůli potvrzení o očkování remcá, ale většina s tím počítá

Aleš Drobil má kousek od pražského Anděla restauraci Formanka. V souvislosti s narůstajícím počtem případů covid pozitivních registruje zhruba dvacetiprocentní pokles návštěvníků. Na prokazování toho, že je zákazník očkovaný či negativní, si nestěžuje. Většině hostů to podle něj nevadí.

Od minulého týdne je nutné se při vstupu do restaurace a dalších zařízení prokazovat dokladem o očkování nebo negativním testem. Jak to zatím funguje?

Jde to docela hladce. V určitých časech, které jsou hodně frekventované, když jsou například obědy, kontrola očkování a testů zdržuje. Ale večer už to takový problém není.

 

Kontrolujete doklad přes QR kódy v mobilu, nebo jen datum v mobilu či na papíru? Všude je to jinak…

Někteří lidé ukazují Tečku, někdo má test, někdo to jen řekne, tak mu věříme. Je to o důvěře. Když to bude chtít někdo předělat, jak potřebuje, tak to také zvládne. To není naše pravomoc, ověřovat platnost nebo pravost dokladu.

 

Reptají lidé?

Ve většině případů jsou lidé očkovaní anebo k nám jdou s tím, že všechny náležitosti mají a nemají s tím problém. Najdou se určitě lidé, kterým se to nezdá, remcají, ale to jsou jednotlivci.

 

 

Kontrolu z hygieny jste měli?

Ne.

 

Pokles o dvacet procent

Vidíte už v souvislosti s rostoucím nárůstem počtu pozitivních případů a s nynějším prokazováním očkování či testů pokles návštěvnosti?

Projevilo se to. Lidé ruší rezervace. Napsali nám i do mailu, že vzhledem k tomu, že se zhoršila situace s covidem, tak ruší rezervaci, kterou měli na tento či příští týden. Na obědy chodí méně lidí, více lidí si bere jídlo do krabičky s sebou. Důvod je ten, že jsou někteří lidé už zase doma na home office a je méně lidí v kancelářích. Večery jsou taky slabší.

 

Odhadnete, o kolik zhruba návštěvnost spadla? Restauraci máte v Praze, nedaleko Anděla, kde je hodně kancelářských prostor…

Máme tak dvacetiprocentní úbytek návštěvnosti jak na obědy, tak na posezení večer, ať už na večeři, anebo na pivo či drink.

 

Předtím, v tom relativně bezproblémovém období na jaře či v létě se vám vrátila návštěvnost na předcovidové úrovně?

Od té doby, co přišel loni na jaře covid, se návštěvnost vůbec na předchozí čísla nevrátila.

 

Myslela jsem, že aspoň léto trochu fungovalo…

Fungovalo. Ale záleží, kde a jak kdo je, jestli má zahrádku, nebo ne. V létě lidi nebyli v Praze. Pražáci vycestovali ven, všichni okolo Prahy měli narváno. Když přijedou venkovští návštěvníci do Prahy, tak už útrata taková není.

 

V poslední době hodně zdražují suroviny, potraviny, nyní k tomu ještě energie. Musíte také zdražovat jídla?

Všichni dodavatelé zdražili, každý poslal informace, o kolik procent. Veškeré vstupy zdražily zhruba o deset procent. Energie taky, ale tam máme na nějakou dobu zasmluvněnou cenu. Takže to zatím nepociťuji, ale příští rok už mě to samozřejmě postihne také.

 

Do cen jídel tento nárůst promítáte okamžitě, nebo se ceny snažíte z nějakých důvodů chvíli držet?

Snažím se je co nejvíce držet. Tam, kde je zdražení vstupů menší, tak cenu držím, ale kde se zdražilo hodně, tak to nemůžu dotovat z vlastní kapsy. Nemohu prodávat bez zisku, dělám to za účelem toho, abych vydělal, takže zdražení musím promítnout. Ale vždy jsem měl politiku raději toho prodat více za méně peněz, tedy s menší marží, než něčeho prodat méně s větší marží. Snažím se držet lidovější ceny. Ale ne za každou cenu, na úkor kvality ne.

 

Za pivo si připlatíte

Pivo také zdražovalo?

Docela razantně, i když po dvou letech, loni se ceny neměnily. Letos od října ale pivovary docela zdražily, zhruba o osm deset procent, záleží jak která značka.

 

Kolik teď u vás pivo stojí?

Máme Gambrinus, ten stojí 41 korun a 52 korun stojí Plzeň.

 

To už je docela dost…

Třeba na Slovensku stojí Plzeň tři eura. V Evropě není pět šest eur nic neobvyklého. Takže ještě nejsme ani na nějaké půlce.

 

Po období, kdy jste si asi museli sáhnout do rezerv, je těžké ceny jakkoliv dotovat…

Dva roky byly špatné a úplně jsem se finančně vyčerpal. Veškeré rezervy, které jsem měl, jsem použil, abych nemusel zavřít. I když byla nějaká státní pomoc, prezentovaná jako úspěch, tak to zase tak úžasné nebylo, měla různé výjimky a podmínky. Bylo složité i o vše žádat, to by bylo na sólo člověka, který by se tím zabýval.

 

Přežil byste další lockdown?

Bude záležet, jak se budou chovat lidi. Ne pokud jde o dodržování opatření, ale jak budou využívat služeb restaurace. Pokud budou chodit aspoň pro obědy, tak se to vydržet dá. Ale děláme to jen pro to se udržet, nevydělávám.

 

Díky tomu jste vydrželi minule, že jste prodávali obědy do krabiček?

Ano, ale nejvíce tehdy vydělaly rozvozové firmy. Rostly o stovky procent a z naší tržby si braly třicet procent. Právě proto jsme s nimi nerozváželi. Když máte nízkou marži a máte jí polovinu odevzdat za to, že jídlo odvezou z bodu A do bodu B, tak to postrádá logiku.

 

Zkoušeli jste vlastní rozvoz, anebo jste spoléhali na to, že si lidé z kanceláří dojdou?

Zkoušeli jsme rozvoz, ale nebylo to nic, co by se vyplatilo. Objednávek nebylo tolik, a když máte jednoho člověka na rozvoz, tak to neujezdíte. Za obědy stihne rozvést pět šest zákazníků a to nás nevytrhne. Takže se lidé naučili chodit pro jídlo sami.

 

Jak jste na tom s personálem? Nyní je obrovský problém sehnat lidi…

Nechci si jen stěžovat, ale ono to opravdu není moc veselé. Stále nějaká omezení, lidé se stresují, do toho klesá návštěvnost a vzrůstají náklady, zaměstnanci nejsou, vstupy zdražují. Problém s personálem je hrozný. Hledal jsem číšníka na trvalý pracovní poměr od května a našel jsem ho na konci října. Brigádníci docela byli, ale jejich nevýhoda je, že to nejsou profesionálové. Jediná šance, jak se z této situace trochu dostat, jsou cizinci.

 

Reklama
Reklama
Reklama

Sdílení

Reklama

Podpořte nezávislou žurnalistiku

I díky Vám mohou vznikat finančně náročné texty a reportáže v magazínu Reportér.

200 Kč 500 Kč 1000 Kč Jiná částka

On-line platby zajišťuje nadace Via a její služba darujme.cz

Reklama
Reklama