Praha je na tom nejhůř, říká majitel kaváren CrossCafe

Srdce to bolelo, ale podle rozumu to jinak nešlo, říká o uzavření všech poboček v Praze majitel sítě kaváren Jan Janák. Soustředit se bude na krajská města, kde je situace mnohem lepší. Stát podle něj dělá vše pro to, aby platil zavřeným podnikům co nejmenší kompenzace. „Vláda nám nařídila zavřít a pramálo se starala o to, aby za svá rozhodnutí byla zodpovědná. Zavři a mlč! Možná ti něco dáme, ale budeme dělat všechno pro to, aby to bylo co nejméně.“

V únoru jste zavřeli všechny vaše pobočky v Praze. Proč?

Praha se nám jeví jako nejproblematičtější město nejen dnes, ale i v dohledné budoucnosti. Historicky jsme v Praze dosahovali nejnižšího procentního zisku v porovnání s ostatními městy, kde CrossCafe působí. Ani vyšší ceny našich produktů nebyly schopny vyrovnávat nadprůměrné náklady. Mzdy a hlavně nájmy jsou v Praze v porovnání s jinými městy významně vyšší. A pokud vezmu počet gastroprovozů a jejich připravenost vyrovnávat přetlak, který vytváří každodenní příliv lidí přijíždějících do Prahy za prací, studiem nebo turistikou, a kteří teď ten potřebný přetlak nevytváří, stává se takové množství provozů neudržitelným. Samozřejmě tím nechci říct, že je všem dnům konec a že se Praha nevzpamatuje. Je však otázka, jak dlouho to bude ve srovnání s ostatními městy trvat.

 

Znám dobře vaši kavárnu na Smíchově, u metra Anděl, kde jste byli na několika podlažích, měli na klíč vyrobený interiér. Předpokládám, že i ostatní pobočky byly vypiplané a na těch správných místech. Jak složité bylo rozhodování o jejich uzavření?

Takové rozhodování je vždy složité, přestože to o Praze bylo učiněno během jediné porady. To nejsložitější bylo se s tím smířit pocitově. Racionálně to bylo vcelku jednoduché. Z pěti kaváren byly tři před úplnou a nezbytnou rekonstrukcí. To by znamenalo investici asi deset milionů korun. Tržby na „okýnkách“ byly v Praze na čtvrtině proti jiným městům. I v letních otevřených měsících se tržby nepřehouply přes padesát procent ostatních měst, turisté v nedohlednu, spousty lidí pracují z domova, studenti jsou online… To by vytvářelo v krátké budoucnosti další ztráty z provozu, a to mluvím jen o tomto roku. Tyto ztráty se špatně odhadují, ale vyšší jednotky milionů by to jistě byly, možná i desítky milionů, pokud by špatná situace pokračovala i v příštím roce, což nemusí být daleko od reality. No, a když si to dáte dohromady a pořád věříte, že jedna a jedna jsou dvě, nezbývá už moc možností. Ta jediná správná se nám jeví, že příští měsíce a v následujícím roce budeme investovat do jistější perspektivy, což jsou krajská města. Ale abych Praze nenasazoval jen psí hlavu, určitě se tam vrátíme.

 

Nejvíce kaváren teď máte v domovské Plzni, v Hradci Králové a v Liberci. Tam není dopad tak výrazný?

Dopad – lépe řečeno propad – je v ostatních městech výrazně mělčí. Tržby „okének“ jsou mezi městy srovnatelné a letní svoboda přinesla meziročně vyšší tržby než v roce 2019. V tom vidíme velikou naději.

 

Zmínil jste odliv turistů, lidí z kanceláří a úbytek studentů. To jsou pro vás klíčoví zákazníci?

Máme velkou základnu stálých zákazníků, na ty se soustředíme. I v Praze byli našimi hlavními hosty stálí zákazníci, ale těch v současnosti chodí po městech jen velmi málo. Turisté jsou pro nás důležití hlavně z hlediska toho zmiňovaného přetlaku, bez kterého se v Praze podniká těžko.

 

 

Můžete popsat, jak vypadá finanční bilance kavárníka, který poslední rok funguje v omezeném režimu nebo musí mít zavřeno?

Když si odmyslím chaos a neuvěřitelné prodlevy v úhradách od státu, dostáváme kompenzace na mzdy. Pro někoho to je šedesát procent, pro jiného sto. Rozdíly mezi tím nemají vůbec žádnou logiku. Pak tady byly náhrady nájmů. Za první jarní období padesát procent, za podzim sto, nyní nula. Od loňského 14. října do letošního 10. ledna, s prosincovou přestávkou, kdy bylo otevřeno, fungoval ještě program Covid gastro, což je čtyři sta korun na zaměstnance a den. Při sečtení těchto náhrad, sto procent mzdy, sto procent nájmů a čtyř set korun na zaměstnance a den, pokryjete asi sedmdesát procent nákladů. To už jde přežít. Ale kde jsou úhrady za jaro, kdy nám dotace pokryly jen dvacet procent? A jaké budou úhrady pro rok 2021? Od ledna už zase jedeme na náš účet, v současné době (zkraje března) jsou pouze příspěvky na mzdy. Jinak zhola nic!

 

 

To, že jsou v podpoře díry a náhrady za uzavřené provozy, zdaleka nepokrývají ani náklady, zmiňuje řada lidí z oboru...

To, co mi na celé situaci přijde úplně nejhorší, je fakt, že za ochranu zdraví všech občanů ČR platíme peníze my, malá skupina, co jsme museli kvůli ochraně všech zavřít vlastní podniky. A ze svých, častokrát již zdaněných peněz – pokud vám firemní zdroje už došly – jsme museli hradit náklady na udržení svých živobytí. Vláda nám to nařídila a pramálo se starala o to, aby za svá rozhodnutí byla zodpovědná. Zavři a mlč! Možná ti něco dáme, ale budeme dělat všechno pro to, aby to bylo co nejméně. Lidé, kteří se v normálních dobách starají sami o sebe a chtějí od státu nejméně ze všech na platy, důchody a podpory, a zároveň mu odvádějí nejvíce na daních, se potkali s opravdovou arogancí moci. K čemu jsme měli EET? Stát to raději rychle zrušil, než by podle těchto údajů vyplácel náhrady. Je to vůči tak malé skupině obyvatel velmi podlé. A víte, kdo nás otravuje a šikanuje se žádostmi? Státní úředník, který je za sto procent platu včetně odměn na home office!

 

Máte letité zkušenosti i s provozem restaurací. Tyto podniky jste prodali v půlce roku 2018. Restaurace na tom asi nebudou nyní o moc líp než kavárny.

Odhaduji, že restaurace trpí ještě o trochu více než kavárny. Přece jenom na dosažení srovnatelné tržby potřebujete v restauraci větší plochu a více personálu než v kavárně. Tržba v kavárně je kontinuální celý den, v restauraci pouze v čase oběda, večeře a následného popíjení. Na tyto dvě denní doby musíte mít větší prostory a více personálu, tedy platíte vyšší nájem a více na mzdách. Ostatní doba je prodělečná, proto budou mít restaurace o něco vyšší náklady, a tedy i prodělky. Pochopitelně je toto pouze obecné srovnání, výjimek, kdy na tom restaurace může být lépe než kavárna, bude bezpochyby celá řada.

 

V době před covidem jste chtěli jít do menších měst, investovali jste do vlastní výroby slaného i sladkého občerstvení v Plzni. Měníte teď plány?

To, že jsme se rozhodli zavřít Prahu, a tím pádem neprohlubovat ztrátu, neznamená, že bychom rezignovali na další rozvoj. CrossCafe je jako koncept velmi úspěšné. Za rok 2019 jsme obhájili první místo v soutěži franšíza roku, loni jsme vyhráli i cenu veřejnosti. Získali jsme víc než čtyřicet procent hlasů a porazili i nadnárodní řetězce. Vydali jsme už asi devadesát tisíc věrnostních karet CrossCard a více než polovina z nich je aktivních víckrát než jednou za měsíc. A pokud se ptáte na naši výrobnu, musím říct, že to je náš šperk. Všechny produkty, které v kavárnách nabízíme, si sami vyrábíme. To je v oboru ojedinělé a jsem si jist, že nám to konkurence závidí. Výrobna nám přináší zisk i mimo kavárny. Postupně se nám daří využívat její kapacitu i pro třetí strany výrobou privátních značek.

 

Zmiňujete vaši věrnostní kartu, na kterou bylo také možné vkládat peníze. Co mají nyní dělat zákazníci žijící v Praze?

Samozřejmě, že uložené peníze vracíme, pokud si je zákazník nevybere v jiné nejbližší kavárně, například v Berouně. Nejlépe je požádat na adrese crosscard@crosscafe.cz a peníze mu budou obratem odeslány.

 

Co očekáváte, že se bude dít na trhu dál?

Očekávám jen slunce se šťastnou duhou na obzoru. Jak jinak? Vím, že to nebude zítra, ale žádné špatnosti netrvají věčně a naděje, že budeme žít zase líp než dnes, je jistá. Naše smůla, tím myslím v Česku, je v tom, že v tak kritické době, jaká nás potkala, nemáme štěstí na politiky, kteří nás touto dobou provádí. Zdá se mi, že všude kolem mají víc štěstí než my. Patrně mají politiky s vizí a plánem. My je máme s Facebookem a Instagramem. Ale snad se i politika tento rok změní a Česko čeká odměna. Myslím, že ji máme tím průšvihem předplacenou.

 

 

Reklama
Reklama
Reklama

Sdílení

Reklama

Podpořte nezávislou žurnalistiku

I díky Vám mohou vznikat finančně náročné texty a reportáže v magazínu Reportér.

200 Kč 500 Kč 1000 Kč Jiná částka

On-line platby zajišťuje nadace Via a její služba darujme.cz

Reklama
Reklama