Prohlášení k pokusům slovenské vlády omezit svobodu médií veřejné služby

Demokratické země potřebují svobodná média – a to jak veřejnoprávní, tak soukromá

20. března 2024

foto: ČTK/Profimedia.cz

České centrum Mezinárodního PEN klubu, Český výbor Mezinárodního tiskového institutu, Nadační fond nezávislé žurnalistiky a Syndikát novinářů České republiky vyjadřují hluboké znepokojení nad pokusy současné slovenské vlády ovládnout provozovatele médií veřejné služby – Rozhlas a televizi Slovenska. Svobodná, pluralitní a nezávislá média představují v demokratické společnosti nezpochybnitelnou kontrolu moci, a proto by měla být od moci jasně oddělena.

Kroky nynější slovenské vládní moci zpochybňují právo občanů mít svobodný přístup ke kontrole práce jimi zvolených zástupců. Urychlené pokusy o změnu zákona, změnu veřejné kontroly a odstranění vedení Rozhlasu a televize Slovenska několik let před vypršením jejich zákonně nabytého mandátu jsou v rozporu s evropskou legislativou i s demokratickými principy a hodnotami, na kterých byla Slovenská republika konstituována po pádu totality. V důsledcích jsou tyto pokusy namířeny proti občanům Slovenské republiky. Vnímáme to jako snahu o zabrání veřejného prostoru, což nelze chápat jinak než jako posun od demokracie k autoritativnímu režimu. Jsou to tedy občané – posluchači a diváci Rozhlasu a televize Slovenska, proti kterým se tyto kroky politiků nešťastně obrátí.

Jsme si vědomi, že nemůžeme zasahovat do rozhodování zvolených slovenských zástupců, současně však věříme, že vláda a Parlament Slovenské republiky si uvědomují, že sdílíme společné zápasy o demokracii a svobodu více než jiné evropské státy. Věříme, že nechtějí eskalovat napětí ve slovenské společnosti ani poškozovat budoucnost Slovenska v demokratické Evropě tím, že veřejnoprávní RTVS bude objektem mocenského rozhodování a zvůle.

Se znepokojením sledujeme také zprávy o možném posunu zpravodajství nejsledovanější televizní stanice Markíza. Jejím majitelem je česká skupina PPF, která tak nese zvláštní odpovědnost za obsah dosud nezávislého a kritického zpravodajství na Slovensku. Skupina PPF má v zemi, která je Česku historicky velice blízká, nemalé obchodní zájmy, které jistě při svém rozhodování bere v potaz. Bylo by nešťastné, pokud by PPF právě za současné situace na Slovensku upozadila či dokonce obětovala hodnoty, ke kterým se dlouhodobě veřejně hlásí. Vyzýváme proto vlastníky i management skupiny, aby při svém rozhodování brali ohled na důležitost nezávislé a svobodné žurnalistiky.

Ondřej Vaculík, předseda Českého centra Mezinárodního PEN klubu

Robert Čásenský, předseda Českého národního výboru Mezinárodního tiskového institutu

David Klimeš, výkonný ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky

Adam Černý, předseda Syndikátu novinářů České republiky

Podpořte Reportér sdílením článku