Jazzové večery na Bořislavce

21. března 2024

foto: Jan Faukner

Série koncertů „Odvažte se za hudbou“ odstartovala ve středu 20. března v uměleckém prostoru Artium na Bořislavce. Jako první vystoupil Ondřej Pivec, následovat jej během jara budou i Dan Bárta a Laco Déczi.

„Je to pro nás trochu výzva, protože se musíme přizpůsobit prostoru. A výzvy jsou to, co mě baví, posouvají nás dál,“ řekl před zahajovacím akustickým koncertem Ondřej Pivec, česko-americký hudebník, skladatel a producent, který vystoupil spolu s Organic Triem. 24. dubna pak Dan Bárta se svým dvorním kytaristou Jaroslavem Friedlem představí jak svou autorskou, tak převzatou tvorbu. A na legendu světového jazzu Laca Décziho v doprovodu jeho kvarteta se posluchači mohou těšit 29. května.

Jazzové večery probíhají v prostoru Artium, kde se během roku koná řada kulturních akcí, krom koncertů např. i výstavy, festivaly či různé přednášky. Letošní programová řada akcí nese název Linie odvahy. V současné době se zde prezentuje výstava sochařky Veroniky Psotové s názvem Beze strachu, a to až do 22. května. Za návštěvu stojí i samotný prostor Artium v budově Bořislavka centrum, která je oceňovaným příkladem moderní architektury.

Přečtěte si také

Piana do škol

Všechny tři jarní koncerty jsou zároveň benefiční. Výnos z prodeje vstupenek je určen na finanční podporu mladých klavírních talentů od 1. stupně základních uměleckých škol až po akademické vzdělání. Stipendijní fond Piana do škol fandí talentům vznikl letos a jeho odborný panel pro první ročník vybral čtyři mladé pianistky a pianisty.

Při příležitosti prvního letošního koncertu v Artiu odstartovalo zároveň už třetí kolo projektu Piana do škol. Nadace Karel Komárek Family Foundation, která za iniciativou stojí, začne teď vybírat sedmnáct základních uměleckých škol, kterým pomůže získat pět nových klavírů a dvanáct pianin od firmy Petrof. Získání nástroje je podmíněno účastí ve veřejné sbírce, v níž školy vyberou polovinu potřebných peněz. Svoje žádosti mohou ZUŠky podávat do 15. dubna. Během prvních dvou ročníků doputovalo do škol celkem 81 nových nástrojů v celkové hodnotě 32 milionů korun.

Podpořte Reportér sdílením článku